Sviatok svätého Františka

b_300_300_16777215_00_images_stories_Roviden_970533_599518940089792_1242382136_n.jpg











3. októbra - 19.00 - Tranzitus - liturgia prechodu sv. Františka do večnosti
4. októbra - Slávnosť sv. Františka Assiského
6. októbra - 16.30 - pobožnosť k sv. Františkovi         
                  - 17.00 - omša spoločenstiev pri Sirotári
                  - spoločné agapé vo Fidéliu
7. októbra - slávnostná sv. omša o 10.00 s kazateľom dominikánom

Aj tento rok sme začali slávenie sviatku svätého Františka večernou vigíliou, po ktorej nasledoval tzv. Tranzitus - liturgia, ktorou si pripomíname prechod sv. Františka do domu Otca. 
Pri svetle sviečok sme si vypočuli spev 142. žalmu Nahlas volám k Pánovi, ktorý bratia spievali pri Františkovej smrti.  Pri verši ...vyveď ma zo žalára, aby som tvoje meno mohol velebiť... František zomiera na zemi v Porciunkule v kruhu svojich bratov. 
Nasledoval úryvok z Prvého životopisu sv. Františka od Tomáša z Celana,  a potom sme sa  spoločne s bratmi kapucínmi a ostatnými veriacimi modlili päť krát Otče náš so zdvihnutými rukami. Po skončení obradu sestry Františkánky ponúkli všetkých zúčastnených koláčikmi po vzore Františkovej priateľky Jacopy dei Settesoli, ktorú listom požiadal, aby mu tesne pred smrťou doniesla niekoľko jeho obľúbených koláčikov.
Sviatok pokračoval vo štvrtok 4. októbra slávnostnou svätou omšou v kostole. 
Ako už býva zvykom, nasledujúca sobota po sviatku sv. Františka sa nesie v znamení spoločného slávenia všetkých spoločenstiev stretávajúcich sa pri Sirotári. V sobotu 6. októbra sme začali o 16.30 pobožnosťou k sv. Františkovi, pri ktorej sme sa spoločne zamýšľali nad Františkovým výkladom modlitby Otče náš. Nasledovala sv. omša, pri ktorej sa nám v homílii prihovoril br. Imrich Neslušan OFM, rodák z neďaľekej dedinky Dlhé Pole, momentálne žijúci na Sicílii. Dôrazne nám všetkým pripomenul našu identitu Božích synov a dcér a aj to, že Božie deti nemajú sklonené hlavy...
Potom sme sa presunuli do pastoračného centra Fidélio na spoločné agapé.
Sviatok sv. Františka zavŕšila slávnostná sv. omša v nedeľu doobeda o 10. hod s kazateľom z rádu dominikánov, ako pripomienka priateľstva sv. Františka so sv. Dominikom. 
Svätý František, oroduj za nás!



Obľúbené príspevky z tohto blogu

Cammino di Francesco - pešia púť 1. časť - Rietske údolie

Voňať človečinou…

...aby si roznecoval Boží dar, ktorý je v tebe prostredníctvom vkladania mojich rúk... (2Tim 1,6)